» » Всеукраїнський тур «Дні кіно від ТРО» у ЗУНУ!

Всеукраїнський тур «Дні кіно від ТРО» у ЗУНУ!

Дата: 21-03-2024, 19:23 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У Західноукраїнському національному університеті у межах проєкту «Дні кіно від ТРО» відбулися покази документальних фільмів та історій, які створені військовослужбовцями служби зв’язків з громадськістю Командування Сил територіальної оборони ЗСУ за сприяння Державного підприємства «Кримський Дім».

Студенти, викладачі, працівники класичного університету Тернополя, усіх охочі долучилися до перегляду кінострічок, героями яких є військовослужбовці підрозділів Сил ТрО ЗСУ, їхні родичі, жителі постраждалих населених пунктів України внаслідок атак російської федерації.

Військовослужбовець служби зв'язків з громадськістю Командування Сил ТрО (ТРО Медіа), кінорежисер Олександр Ткачук розповів глядачам, що «Готові до спротиву» - це цикл документальних фільмів про бригади Сил територіальної оборони Збройних Сил України. У стрічках, якого задокументовано бойові історії з життя підрозділів тероборони. Більшість бійців цих військових частин у цивільному життя не мали стосунку до війська, але в перші дні повномасштабного вторгнення рф вони без роздумів взяли зброю до рук та пішли захищати свою Батьківщину. Ці люди – до початку великої війни були успішними бізнесменами, вчителями, науковцями й представниками інших професій, а зараз перебувають у найгарячіших точках України та дають гідну відсіч ворогу на фронті.

«Переважно це не військові, а люди різних цивільних професій, які прийшли у ЗСУ. Навчилися швидко і, що найцікавіше, внесли новий досвід у те, як можна воювати. Є люди творчих, технічних професій, ті, які працювали в державних органах, різного віку і соціального статусу. Мені здається, що в цьому і є сила територіальної оборони», - сказав Олександр Ткачук.

Військовослужбовець служби зв'язків з громадськістю Командування Сил ТрО (ТРО Медіа), журналіст Микола Кобилюк зазначив:  «Головна мета заходу «Дні кіно від ТРО» — показати глядачу війну без прикрас, те, що насправді відбувається під час військової агресії росії проти України, продемонструвати документальні свідчення про воєнні злочини, сприяти зміцненню мотивації до військової служби у лавах ЗСУ серед військовозобов’язаних громадян та допомогти формувати національно-патріотичне виховання серед молодого покоління українців».

Дякуючи військовослужбовцям, проректор з науково-педагогічної роботи Віктор Островерхов сказав: «Такі заходи є дуже важливими для кожного із нас, а особливо для молоді. Фотографи, режисери, документалісти, оператори – це люди, які фіксують сучасну історію великої війни, розповідають про героїв-українців, які виборюють свою незалежність, своє майбутнє. Переоцінити їх внесок неможливо. Шана та велика подяка усім, хто долучився до цього проєкту!»

«Думаю, дуже важливо як для нащадків, так і для патріотичного виховання молоді зараз, фільмувати все, що відбувається. Потім ці матеріали можна буде використовувати, зокрема, в підручниках», — говорить Олег Пальчик.

У межах проєкту презентували документальну кінострічку "Готові до спротиву. 107 бригада ТРО", яка демонструє бойові звитяги добровольців з Чернівеччини.

Олександр Ткачук розповів: «Зйомки фільму почалися практично відразу після початку повномасштабного вторгнення, відколи я прийшов у підрозділ. У цивільному житті був режисером, тож розумів, що зараз відбуваються історичні події, які мушу зафіксувати. Починав знімати вже на полігонах, потім — виїзд в зону бойових дій, на позиціях. Згодом з'явилася ідея створення циклу документальних фільмів “Готові до спротиву”. Ми почали проводити зйомки детальніше з записами інтерв'ю та збором історій. Таким чином у фільмі охопили період від початку повномасштабного вторгнення до червня 2023 року.

Фільм складається з історій людей. Зйомки проводили й безпосередньо на позиціях. Є фрагменти, які нам надала аеророзвідка про знищення російської техніки та окупантів на полі бою. Багато бійців поділилися своїми відео, знятими коли йшли на штурм або відбивали позиції. У фільмі дуже багато документальних кадрів, які показують правду про цю війну».